Sari la conținut

Diferența de putere calorică dintre lemnul de rășinoase și lemnul de foioase

Diferența de putere calorică între lemnul de rășinoase și lemnul de foioase se datorează compoziției chimice diferite a acestora. Pinul, molidul sau bradul reprezintă exemple de lemn rășinos, în timp ce stejarul, fagul sau mesteacănul sunt exemple de lemn foios. Diferența acestora în compoziție conduce la o variație semnificativă a puterii calorice.

Puterea calorică a lemnului de rășinoase și a celui de foioase

În general, lemnul de rășinoase are o putere calorică mai mare în comparație cu lemnul provenit din specii de foioase. Acest lucru se datorează conținutului mai mare de rășină în lemnul rășinos, fapt care determină un conținut energetic mai ridicat și o ardere mai eficientă, deci implicit, o putere calorică superioară.

Deși puterea calorică a lemnului de rășinoase poate varia, aceasta se situează, în medie, în jurul valorii de 20-24 de milioane de jouli pe kilogram (MJ/kg), în timp ce puterea calorică a lemnului de foioase este, în medie, în jur de 18-21 MJ/kg. Cu toate acestea, trebuie menționat că există variații semnificative în funcție de specificul lemnului, în cadrul fiecărei categorii.

Este important de subliniat faptul că puterea calorică a lemnului poate fi influențată de umiditatea sa. Lemnul proaspăt tăiat are o umiditate semnificativ mai mare față de lemnul uscat sau față de peleți. Prin uscarea și prelucrarea corespunzătoare a lemnului, puterea sa calorica poate crește.

👉 Peleții de rășinoase, obținuți prin procesul de uscare și comprimare a rumegușului, oferă avantajul unei eficiențe calorice crescute. Consultă oferta noastră de peleți pentru a alege pachetul potrivit nevoilor tale.

Lemnul de rășinoase are, în general, o putere calorică mai mare decât lemnul provenit din speciile de foioase, fapt datorat aportului crescut de substanțe cu conținut de ulei și a rășinii. Diferența dintre cele două devine relevantă în momentul în care alegi sursa de încălzire pentru locuința ta.

Diferența dintre peleții de rășinoase și peleții de foioase

Peleții sunt obținuți prin procesarea și comprimarea rumegușului, provenit din tăierea lemnului. Principala diferență dintre peleții de rășinoase și cei de foioase este chiar materia primă din care sunt obținuți, respectiv din rumegușul provenit de la speciile de rășinoase sau de foioase.

Peleții din rășinoase au avantajul unei eficiențe calorice mai mari, producând o temperatură mai mare, în comparație cu peleții din foioase, care ard mai lent. Pe lângă capacitatea calorică mai mare, peleții din rășinoase au o ardere mai curată, producând o cantitate mai mică de cenușă.

Cantitatea de cenușă produsă în urma arderii peleților influențează procesul de întreținere al centralei. Prin urmare, o cantitate mai mică de cenușă înseamnă o curățare mai rară a centralei și o întreținere mai ușoară a acesteia. În plus, o ardere curată permite exploatarea la potențial maxim a peleților și o cantitate de căldură superioară.

Conținutul de rășină crescut, în cazul peleților obținuți din rășinoase, determină obținerea unui produs mai compact în momentul producției. Astfel, peleții din rășinoase sunt mai puțin predispuși la a se sfărâma sau a se deteriora în orice fel.

👉 Dacă utilizezi un sistem de încălzire cu peleți, descoperă avantajele peleților din rășinoase în oferta noastră.

Peleții au capacitatea de a produce o cantitate mare de căldură, în raport cu cantitatea de combustibil folosit. Indiferent de proveniența materiei prime, aceștia devin o sursă de încălzire din ce în ce mai solicitată, nu doar prin prisma impactului scăzut asupra mediului înconjurător, ci și prin prisma eficienței lor și a costurilor scăzute în raport cu alte surse de încălzire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop